Pemakanan roti putih yang banyak menyebabkan tubuh kita
menghasilkan gula yang banyak di dalam darah (ia dipanggil makanan indeks
glikemik yang tinggi). Untuk menangani masalah ini, tubuh secara automatik akan
menghasilkan hormon insulin yang banyak untuk meneutralkan gula di dalam
darah. Hasilnya proses perubahan
biokimia ini mendatangkan kesan yang memudahkan penghasilan sel-sel kanser di
dalam tubuh.
Ada banyak lagi kajian yang menunjukan makanan indeks
glikamik tinggi (High Glycaemic Index Food - GI) mempunyai kaitan yang rapat
dengan kanser. Ia sudah diterbitkan dalam beberapa jurnal antarabangsa seperti
International Journal of Cancer.
Berdasarkan maklumat daripada majalah i-sihat. Antara sebab
roti putih mesti dihindari ialah :
1. Semasa proses pembuatan roti putih terdapatnya proses
penyulingan – roti putih diperbuat daripada tepung putih halus daripada butiran
tepung gandum. Ia melalui proses penyulingan sebelum diPUTIHkan dengan agen
peluntur kimia yang mengandungi klorin. Setelah itu, tepung akan dikeringkan
pada suhu yang tinggi sebelum “gluten” sejenis bahan ditambah untuk
menghasilkan lebih udara dalam roti.
Impak daripada hasil campuran bahan kimia ini sebenarnya
akan memudaratkan tubuh. Metabolisme badan terganggu kerana ketiadaan serat
dalam roti yang hilang ketika proses penyulingan. Serat sangat diperlukan tubuh
badan untuk melancarkan proses pencernaan, mengawal berat badan, mencegah
risiko sakit jantung, kanser dan diabetis.
2. Kandungan karbohidratnya yang tinggi tidak mampu membantu
kita untuk mencapai berat badan yang diimpikan. Kecekapan sistem pencernaan
akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan lemak-lemak terkumpul. [ ternyata
ia tidak baik untuk mereka yang mengamalkan diet]
3. Kekurangan khasiat dalam roti putih akan menyumbang
kepada penyakit Osteoatritis atau tulang rapuh. Keadaan ini selalunya akan
berlaku pada tulang belakang, pergelangan tangan dan pinggul yang berubah
menjadi semakin nipis, lemah dan mudah retak.
Roti Altenatif
Sebagai pilihan, makanlah roti gandum penuh (wholemeal
bread) yang berwarna perang dan tidak menggunakan tepung putih yang telah
melalui berbagai proses "pembersihan" atau "pengurangan
nutrien" yang dipanggil "refine" atau "bleach.
Keluaran Gardenia :
Roti ini agak kasar dan berwarna perang. Mungkin mula-mula
pengambilan roti ini rasa tidak sedap dan sukar ditelan. Kanak-kanak sukar untuk memakannya kerana dah
biasa makan roti putih yang lembut dan ‘berseri’ dengan zero nutrien. Jangan
fikirkan sedap no 1. Ubah kepada sihat sebagai keutamaan.
Namun demikian diingatkan bahawa kandungan roti gandum penuh
ini tidak dijamin 100% baik dan tulen kerana semua makanan yang diproses tidak
dapat dielakkan daripada dicampur dengan bahan kimia atau pengawet. Tetapi roti
ini dijamin bukan roti yang telah ‘DIKLOROKKAN’ sehingga menjadi putih.
Wallahu
A’lam.