PUNTEN
adalah makanan popular orang jawa di Sabak Bernam . Its look like nasi impit tapi
dia ada rasa lemak gituww. Selalunya dimakan ketika sarapan pagi . Boleh
dimakan bersama ayam goreng ataupun telur dadar . Act , kitorang adik beradik
ni tak pernah tahu pun pasal kewujudan
makanan ni ,flashback balik masa first time abah masakkan punten tu untuk
kitorang , kitorang adik beradik semua was likeeee . ermm . ni makanan apa abah
? sedap ke ? Rasa dia macamana ?
Tapi lepas
masuk je dalam mulut . masing-masing macam….. abah ! abah ! sedap ! esok
buatkan lagi pleaseeee!
Bila intai
abah masuk dapur , lah . senang je buat dia rupenye . haha . Haritu masa balik
rumah kawan kat johor , aku saja cuba-cuba masakkan ni untuk family dia . Keterujaan
melampau bila dapat tahu yang adik dia boleh request kat mak dia suruh masak punten tu lagi .
Yuhuuu !
“ Mama! Nanti
masakkan Haikal nasi yang haritu kawan kak ngah buat tu .”
“Siapa ?
Kak Tipah ? Kak Teha ?”
“Bukan lah
ma . Ala , yang masak nasi tu. Nasi ape
ye mama ? Haikal pun tak ingat .”
“Ouh . Nasi
Punten ?”
“Ha! Betul
, betul , betul !”
Meh saya
kongsikan resepi PUNTEN yang lemak berkrim tu ! Biar lepas ni semua orang boleh
cuba .
Bahan2
(untuk 2 orang) :
1 cawan
beras (sebaiknya beras biasa..)
1 cawan
santan
1 sk garam
(atau secukup rasa - macam buat nasi lemak)
Air yang
banyak (saya letak 1/3 periuk 1.8 ltr)
**Sambal :
-Bawang
besar
-Bawang
putih
-Cili hijau
-Garam
-Gula.
-Bilis
-Halia
Cara:
1) Basuh dan masak beras macam biasa - sekali
dengan santan & garam. Prefer guna periuk biasa sebab nanti senang nak
kacau
2) Bila air nasi dah kering, keluarkan nasi ke
atas dulang atau bekas, dan tekan2 dengan daun pisang atau plastik. Ratakan . Mula2 memang agak melekat, tapi bila
dah nak sejuk semakin elok. tekan2 sampai rata dan padat. Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan.
**Sambal :
1) Kisarkan bawang merah , putih dan cili hijau .
2) Tumiskan
bahan kisar.
3) Masukkan
bilis
4) Masukkan
halia , garam dan gula .
5) Kacau
sehingga kering .
Okeyyy. .
Selamat mencuba ! J