Tuesday, September 23, 2014

PUNTEN !


PUNTEN adalah makanan popular orang jawa di Sabak Bernam . Its look like nasi impit tapi dia ada rasa lemak gituww. Selalunya dimakan ketika sarapan pagi . Boleh dimakan bersama ayam goreng ataupun telur dadar . Act , kitorang adik beradik ni  tak pernah tahu pun pasal kewujudan makanan ni ,flashback balik masa first time abah masakkan punten tu untuk kitorang , kitorang adik beradik semua was likeeee . ermm . ni makanan apa abah ? sedap ke ? Rasa dia macamana ?

Tapi lepas masuk je dalam mulut . masing-masing macam….. abah ! abah ! sedap ! esok buatkan lagi pleaseeee!

Bila intai abah masuk dapur , lah . senang je buat dia rupenye . haha . Haritu masa balik rumah kawan kat johor , aku saja cuba-cuba masakkan ni untuk family dia . Keterujaan melampau bila dapat tahu yang adik dia boleh request  kat mak dia suruh masak punten tu lagi . Yuhuuu !

“ Mama! Nanti masakkan Haikal nasi yang haritu kawan kak ngah buat tu .”

“Siapa ? Kak Tipah ? Kak Teha ?”

“Bukan lah ma . Ala , yang masak nasi tu. Nasi  ape ye mama ? Haikal pun tak ingat .”

“Ouh . Nasi Punten ?”

“Ha! Betul , betul , betul !”


Meh saya kongsikan resepi PUNTEN yang lemak berkrim tu ! Biar lepas ni semua orang boleh cuba .


Bahan2 (untuk 2 orang) :

1 cawan beras (sebaiknya beras biasa..)
1 cawan santan
1 sk garam (atau secukup rasa - macam buat nasi lemak)
Air yang banyak (saya letak 1/3 periuk 1.8 ltr)

**Sambal :
-Bawang besar
-Bawang putih
-Cili hijau
-Garam
-Gula.
-Bilis
-Halia

Cara:
1)  Basuh dan masak beras macam biasa - sekali dengan santan & garam. Prefer guna periuk biasa sebab nanti senang nak kacau
2)  Bila air nasi dah kering, keluarkan nasi ke atas dulang atau bekas, dan tekan2 dengan daun pisang atau plastik.  Ratakan . Mula2 memang agak melekat, tapi bila dah nak sejuk semakin elok. tekan2 sampai rata dan padat.  Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan.

**Sambal :
1)  Kisarkan bawang merah , putih dan  cili hijau .
2) Tumiskan bahan kisar.
3) Masukkan bilis
4) Masukkan halia , garam dan gula .
5) Kacau sehingga kering .

Okeyyy. . Selamat mencuba ! J