Bahan-bahan satay:
600 gram daging batang pinang/isi dada ayam
1 cawan gula pasir
2 batang serai
2 sudu besar kacang tanah
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit
**Bahan kisar :
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sedikit jintan manis
Sedikit jintan putih
Sedikit biji ketumbar
Cara cara:
Daging dibersih2kan urat urat dan lemaknya dan dihiris halus
dalam sebesar ibu jari. Kacang tanah disangai tanpa minyak dan dibuang
kulitnya.
Ricik serai dan tumbuk halus, ketepikan dan tumbuk pulak
kacang tanah. Masukkan dalam besen semua bahan seperti gula, garam, kunyit
serbuk dan serai,bahan kisar serta kacang tumbuk tadi. Gaul rata.
Pastu
masukkan daging tadi dan gaul sampai rata betul betul.
Perap selama dua jam. Jangan bubuh air sebab air daging tu
akan keluar setelah diperap hampir dua jam.
Pastu, cucuklah guna lidi buluh. Kemudian bakarlah atas
tempat bakar yang guna arang.
Ambik sebatang serai diketuk ketuk sikit, Kemudian bubuh
sikit minyak dalam mangkuk campur air sesudu.
Pastu celupkan serai dalam minyak
dan tepuk atas satay masa bakar. Balik balikkan. Hati hati jangan terbakar
lidinya atau daging hangus.
Bahan bahan kuah satay:
600 gm kacang tanah - disangai
5 biji bawang besar
½ cawan cili kering - dikisar
1 cawan gula melaka
1 sudu besar gula pasir - saya tambah
1 cawan minyak mazola
2-3 cawan air
Garam secukup rasa - saya guna 1/2 sudu besar garam halus
Cara cara:
Kacang tanah mestilah cukup masak sewaktu disangai. Dibuang
kulit, disejukkan dan direndam seketika sebelum dikisar. Ketika kisar dalam
blender, guna air secukupnya untuk gerakkan blender. Jangan terlalu banyak
sangat air.
Bawang besar dimayang. Kemudian panaskan periuk guna 1 cawan
minyak dan tumislah bawang hingga wangi. Kemudian masukkan cili kering kisar
dan goreng sampai naik minyak.
Apabila sudah naik minyak, masukkan kacang yang telah
diblend. Masukkan sebanyak kira kira 2-3 cawan air.
Bila sudah menggelegak, masukkan gula melaka dan garam. Kuah
kacang mesti ada rasa manis sikit.
Kuah satay akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Jadi,
pandai pandailah nak mengagak banyak mana air yang hendak diletak.
Nota:
Sedap dimakan dengan satay, nasi himpit, bawang hiris, timun
dan cili api bubuh kicap.