Monday, December 7, 2015

Jenis bawang


1. Bawang Kuning / Bawang Besar Holland
Digunakan untuk memberi rasa yang sedap kepada sup, masakan daging, tumisan yang menggunakan api yang tinggi (saute), dan stew. Jika dalam resepi menyatakan bawang, selalunya paling selamat gunalah bawang kuning ini. Bawang ini memberikan imbangan rasanya yang sedap dan lebih manis selesai memasak, Semakin lama anda memasak ia, semakin sedap masakn anda Bawang ini mempunyai sifat yang menyengat menyebabkan mata kita berair. Apabila memasak, ia memmberikan rasa yang sedap dalam masakan.

2. Bawang merah
Dalam masakan melayu, kita banyak menggunakan bawang merah. Tetapi selalunya bawang ini  boleh dimakan begitu sahaja, seperti untuk penyediaan salad dan sandwiches. Bawang merah mempunyai kulit yang berwarna purple-merah dan di antara kebanyakan bawang, ia mempunyai rasa yang paling lembut dan manis. Untuk masakan yang menggunakan api seperti menumis, bawang merah ini kurang menghasilkan rasa yang sesedap bawang kuning dalam masakan. Memasak dengan menggunakan bawang merah menghilangkan rasanya yang lembut tetapi meningkatkan rasa pada makanan di sekitarnya.

3. Bawang merah kecil / shallot
Selalunya digunakan sebagai bawang goreng untuk hiasan soto, sup atau nasi goreng. Ia mempunyai saiz lebih kecil dan berbentuk bujur berbanding bawang merah. Ia mempunyai rasa yang lebih lembur dari bawang merah.

CARA PEMILIHAN BAWANG YANG ELOK KETIKA MEMBELI BELAH :

1. Bau dan berat. Yang terbaik pilihlah bawang yang padat dan rasa berat di tangan anda mempunyai kulit luar yang merekah dan mempunyai bau yang tidak kuat. Bau yang kuat memberi tanda bahawa bawang itu mula untuk rosak dan dah lama.

2. Elakkan bawang yang mempunyai tanda/ titik yang gelap (dark spot) atau kulat.

3. Jika boleh, belilah bawang yang fresh dan guna sebaik sahaja setelah membelinya.

4. Penyimpanan bawang didalam tempapt yang sedikit sejuk, dan gelap tetapi bukan di dalam peti ais. Ini kerana bau bawang boleh menggangu bau makanan  yang berada dalam peti ais anda.

Sumber dari : http://ismiuwais.blogspot.my/2015/05/perbezaan-jenis-bawang-dalam-masakan.html