Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya
yang tinggi. Gluten di dalam tepung
memberikan kekenyalan (elastik) pada
roti apabila di uli.
Kegunaan :
Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut
Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine,
tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan
tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :
Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.
Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur
dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi
serbuk penaik.
Kegunaan :
Produk-produk pastri dan kek
Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies. Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan
tepung jagung dan bahan perangup. Tepung
jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis
biskut. Tepung ini juga boleh di tambah
dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut
sukatan pada resipi.
Kegunaan :
Produk-produk pastri dan biskut
Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih
rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh.
Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis
kuih-muih, pau, kek dan biskut. Tepung
jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika
ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan : Semua
jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.
Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk
membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan : Kek, pau
dan bahan campuran untuk kuih muih
Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk
membuat kuih muih dan puding. Boleh di
dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan
merah.
Kegunaan : Kuih-muih
dan puding.
Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung
Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu.
Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai
bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.
Sumber dari :
http://citarasawan.blogspot.my/2010/07/jenis-jenis-tepung-dan-kegunaannya.html